Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak ciddi, esnek ve hafif bir yapıda olmalı, güzel bir aromaya ve prezantabl yanmayı esenlayacak yanıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mualla miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de birşunca kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sadık bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada tat maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. kül hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve içime hazır zapt etmek içindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde içilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu rutubet değerleri de kimisine nazaran oldukça tatminkâr ve içilebilir en oflaz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken sair bir eş bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir porte olduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet ayırtı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değalışverişimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değalışveriştirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna çağ ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en uygun porte bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah öz averaj 6 kamer içerisinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tevdi üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için belli bir çağ içerisinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca ziyade hararet değalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet değeri sahip olmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mualla rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in geceli gündüzlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile beraberinde tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en uygun opsiyon olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mualla rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.