Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak yıkılmaz, esnek ve yumuşak bir örgüda olmalı, kırnak bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlamlayacak taçıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf ak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı faik oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en dikkat etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tamlık saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime anık gerçekleşmek bâtınindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında bâtınilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde bâtıniliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran gayet reva ve bâtınilebilir en yetkin bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken değişik bir nefer bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir haysiyet olduğunu ve katiyen bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden mecmu aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğteamülimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, bâtınimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna devir ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en kazançlı haysiyet bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız husus averaj 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu yöntem sıcaklıktan hür olmadığı bâtınin makul bir devir içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca çokça alev bileğteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti tedarik etmek bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu haysiyet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en kazançlı tutum olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Gece gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.